Taranii din Neamt fac transee si baricade ca sa se apere de atacurile hoardelor tiganesti
Transee sapate la marginile padurilor si baricade inaltate in jurul gospodariilor. Sateni care fac de straja cu furci si lopeti in mâinile tabacite de truda câmpului. Acestea sunt imaginile de cosmar ale unui razboi pe care taranii din trei comune ale judetului Neamt sunt siliti sa-l poarte, de ani de zile, cu sute de tâlhari care le prada sistematic gospodariile, recoltele si padurile. Tâlhari de etnie rroma, dintr-un cartier al orasului bacauan Buhusi, care navalesc calari si inarmati cu topoare, jefuiesc haiduceste ziua in amiaza mare si carora nimeni nu le poate pune frâna, fiindca beneficiaza de legi europene care le confera drepturi nelimitate. Inclusiv dreptul de a ataca, de a tâlhari, de a-i mutila pe cei care li se opun.
Comunele nemtene Bahna, Moldoveni si Români se afla la granita cu judetul
ai cartierului Orbic, doar copiii, batrânii care nu mai pot merge la ciordit si câteva dintre femei nu au cazier judiciar pentru comiterea de infractiuni, indeosebi furturi si tâlharii. Saracia tiganilor din Orbic e mare, dar la fel de mare este refuzul lor sistematic de a munci si de a câstiga un ban prin munca. Li s-au oferit, in repetate rânduri, diverse locuri de munca. S-a incercat aplicarea unor programe europene prin care li s-au oferit posibilitatea de a-si infiinta fabrici proprii de caramida sau asociatii agricole pe terenuri proprii, date de primarie. Rromii din Orbic au refuzat, fiindca li s-au parut prea greu de realizat obiectivele propuse. In schimb, li s-a parut si inca li se pare mai lesne sa fure de la cei din jur. Inclusiv de la gospodarii satelor din Neamt, aflate la doi pasi de ei.
Prapad mai rau ca-n vremea navalirilor tatarasti
Atacurile asupra localitatilor Bahna, Moldoveni si Români sunt date de tiganii din Orbic in stil haiducesc. Rromii navalesc cu zecile, calari si inarmati cu topoare si rangi, deseori in plina zi, fara sfiala. Fura porumb si cartofi de pe câmp. Taie copaci din padurile particulare ale oamenilor -numai in ultimele doua luni au fost furati copaci de pe 300 de hectare de teren impadurit apartinând locuitorilor din Bahna. Gospodariile marginase sunt atacate frecvent de rromii care fura tot ce intâlnesc in cale, de la ceapa de pe straturile din gradini pâna la bunurile din locuinte. Unul dintre localnici, Constantin Gherghel, a fost batut, legat cu sârma ghimpata si apoi jefuit de tiganii din Orbic, care i-au luat calul, caruta si bunuri in valoare de peste 10.000 de lei. Disperati, satenii celor trei comune nemtene afectate au decis sa-si ia propriile masuri de aparare. Ei au sapat transee si au ridicat baricade, atât in jurul padurilor si terenurilor cultivate, cât si in preajma gospodariilor de la marginea localitatilor. Totodata, taranii au hotarât sa faca de straja, inarmati cu furci, lopeti si alte unelte folosite la munca câmpului. Razboiul a fost declarat, iar urmatoarele atacuri tiganesti ameninta sa se lase cu victime de ambele parti.
Venirea iernii va indesi atacurile tiganesti
Autoritatile locale sunt, la rândul lor, implicate in conflictul dintre sateni si tâlharii din Orbic. Ele se tem ca venirea iernii ii va determina pe tigani sa lanseze noi atacuri, in vederea aprovizionarii cu mâncare si mai ales cu lemne de foc. Totodata, aceleasi autoritati s-au aratat ingrijorate din cauza situatiei din Italia, care ameninta sa se lase cu expulzarea rromilor de pe teritoriul respectivei tari. „Din câte am aflat, sunt in jur de 80 de rromi din Orbic, care sunt plecati in Italia si care ar putea reveni in
Politisti condamnati in virtutea drepturilor rromului
Problema cu tiganii din Orbic este deosebit de grava si dateaza de ani buni. Pe 5 decembrie 2002, politistii din Buhusi au descins in cartier, cu intentia de a aresta doi indivizi condamnati si dati in urmarire. Peste 150 de rromi s-au rasculat si i-au atacat pe oamenii legii cu securi si pietre. Doi agenti de politie au fost grav raniti, unul dintre ei ramânând mutilat pe viata, cu ochiul scos din orbita. Pentru potolirea conflictului au fost chemate trupele de interventie rapida din Neamt, conduse de comisarul Daniel Cazacu. Acestea au fost atacate la rândul lor cu topoare si sabii artizanale, fiind nevoite sa foloseasca armamentul din dotare. In cursul altercatiei au fost impuscati doi dintre atacatorii rromi, printre care si unul dintre cei cautati si dati in urmarire. In urma evenimentelor, asociatia Rromani Criss a deschis un proces in instanta, acuzându-i pe politisti de aplicarea unor masuri discriminatorii. Tiganii au câstigat in instanta, in virtutea drepturilor rromului care ii permit infractorului tigan sa-l mutileze pe politistul venit sa aplice legea. Pentru vina de a refuza sa-si lase oamenii macelariti de tiganii inarmati cu securi, Daniel Cazacu, seful DPIR Neamt, a suportat deciziile judecatoresti, fiind mutat disciplinar in cadrul trupelor de jandarmi si apoi al politiei comunitare din Roman
1 comment:
De ce se vorbesc prostii?! Finalul este total eronat! Daniel Cazacu nu a fost mutat disciplinar ,ci el si.a dat demisia urmand ca dupa aproximativ 2 ani sa ocupe sefia Politiei Locale Roman. Nicidecum sa fie mutat disciplinar pe la jandarmerie iar apoi la Pol. locala. mai ales ca Pol. Locala nu apartia de MAI.
Post a Comment